Mångvetenskapliga lärområden i LES

Eftersom jag besökte The Lady Elizabeth School vid terminsstarten förra veckan hade jag möjlighet att se tre olika "Entry Points" i olika årskurser. Entry Point är inledningen till ett nytt tema. Men först några ord om läsordningen.

Här schemat för en klass i åk 4 (åk 2 i Finland). Topic står för temahelheten de jobbar med och i temat integreras t.ex. geografi, historia, science, teknologi och bildkonst. Utöver temat har de mycket läsning och matematik samt spanska. Skolan har en egen simhall, så simning hör även till veckoprogrammet.



De teman jag fick se inledningen till var The magic toymaker (åk 1), Saving the World (åk 3) och Explorers & Adventurers (åk 4). Gemensamt för alla Entry Points var att de var något spännande och roligt, något som väckte elevernas intresse för temat. Exempelvis började temat i åk 4 med en skattjakt ute på skolgården och i åk 3 fick eleverna förvandla sitt klassrum till en regnskog. I åk 1 pysslade eleverna robotar.

När ett tema inleds synliggörs målen för eleverna. I klasserna kunde jag se målen på väggarna och i elevernas häften.
I åk 4 hängde målen på en tvättlina.

Elever i åk 1 (5-åringar) får höra om målen för The Magic Toymaker. 

Eleverna i åk 3 limmade in målen i sina häften.

En del av målen för temat "Saving the World".

I samband med Entry Point tar man också reda på elevernas förhandskunskaper genom "Knowledge Harvest". Dessutom får eleverna berätta vad de vill lära sig mera om.




Detta visste eleverna i åk 3 om regnskogar...
...och det här vill de lära sig mera om.

Man jobbar med ett tema i flera veckors tid och en lärare berättade att man under ett läsår har 3-5 olika temahelheter.

Eleverna hade temahäften, inte skilda häften för geografi, historia osv.

Lärandet som sker under temat synliggörs på väggarna i skolans korridorer och i klassrummen. Någonstans såg jag den passande rubriken "The Learning Journey". Här några exempel på väggplanscher som visar vad eleverna hade lärt sig före jullovet.

I åk 6 hade de jobbat med rymdtema...

...och i åk 1 med sagor, "We're going on a Bear Hunt".



Ett tema avslutas med en s.k. Exit Point då man firar lärandet som skett under de gångna veckorna. Det kan t.ex. vara ett museibesök, en teaterpjäs eller något annat som har koppling till temat och som visar vad eleverna lärt sig.

Kommentarer

Populära inlägg