9 dec. 2013

PISA 2012

Det har redan skrivits en hel del om Finlands framgång i PISA 2012-undersökningen. Det här vore väl ingen lärarblogg om jag bara lät undersökningen gå förbi utan någon notis. Så här kommer mina åsikter om vissa påståenden som varit synliga i media under den senaste veckan:

1. Finland klarade sig dåligt. 

Nej. Finland klarade sig bra. Yle Nyheter gjorde en liten kalkyl och slog ihop Finlands resultat i alla tre delområden (matematik, läsförståelse och naturvetenskap) och då kom vi på 7. plats. Deltagarländerna var 65 till antalet och att då vara i topp 10 är inte illa.

Deltagarländerna har också blivit fler till antalet. År 2000 var de bara 32 stycken och då är det i princip lättare att komma högre upp på "rankinglistan".

Åtminstone på Twitter uttryckte en del sitt missnöje över att Kina inte betraktas som ett enda land. Visst skulle Topp 10 skulle se annorlunda ut om Shanghai, Macao och Hongkong klumpades ihop till bara "Kina". Inte ser vi ju heller Ålands resultat skilt, utan det är med i Finlands resultat.

2. Vi i Finland borde utveckla vårt skolsystem. 

Ja. Men definitivt inte i samma riktning som många asiatiska skolsystem utvecklats. Vi vill inte ha alltför långa skoldagar, privatlektioner på kvällarna, en massa standardiserade test och kontroll från skolverkets sida.

3. Finland borde klara sig bättre i testen.

Kanske. Men, vi ska inte ändra vår läroplan så att vi börjar undervisa för testens skull. Vi ska även i fortsättningen "lära för livet" och jobba för att eleverna ska uppleva skolan och undervisningen motiverande och nyttig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar