10 apr. 2013

Att lära sig ett främmande språk

Igår hade jag lektion 2 med hemundervisningseleverna. Planeringen var gjord och jag var hugad att fortsätta där vi sist blev. Men, när de kommer berättar de att de har ett prov följande dag. Hoppsan! Då var det bara att ändra fullständigt om i planeringen, försöka begripa sig på provavsnittet och öva tillsammans så gott det går på 1,5h. Vi tränade vokabulären och så försökte jag förklara den grammatik som kommer till provet. Vilken tur att lärare är vana att ändra om i sin planering på nolltid när något oväntat dyker upp. :)

Övandet krävde en hel del koncentration av eleverna, så innan vi avslutade ville de "koppla av" och jobba med kylskåpsmagneterna. De fick plocka ut alla ord som de kunde och sedan bilda meningar av dem. Magneterna är ju rätt så många till antalet och jag blev imponerad av att de kunde ca 1/3 av orden!
I och med hemundervisningen har jag på sistone funderat mer än vanligt på språkinlärning, tvåspråkighet och olika inlärningsstilar. Jag tror så här: de som har lätt för att lära sig språk kan bra lära sig flera nya språk under sin skoltid. Och då räcker det med lektionerna i skolan och lite läxor och prov därtill. De som inte har lätt för språk måste kämpa mycket mera och även träna (och bli "utsatta för") det främmande språket på fritiden.

Ibland funderar föräldrar på hur de bäst kan stöda sitt barns språkinlärning. Sätten är många och ju fler man använder, desto bättre. Här kommer några idéer:

  • Se på filmer och TV-program på målspråket. Först med översättningstext, senare kan man ta bort den. YouTube och olika TV-kanalers webbsidor är riktiga guldgruvor.
  • Fynda på nätet: där finns massor av olika övningar och spel bara man tar sig tiden att utforska utbudet. En del läromedel har gratis webbmaterial.
  • Lyssna på musik på målspråket, sök upp låttexter på nätet.
  • Köp (eller låna från biblioteket) både böcker och tidningar på målspråket.
  • Ladda ner nyttiga "språk-appar" till smarttelefonen och/eller surfplattan.
  • Följ en intressant blogg, använd webbordlistor för att kolla upp enstaka ord.
  • Bestäm dig för att lära dig tio nya ord varje vecka. Då har du lärt dig 520 ord på ett år. 
  • Kanske kan man delta i hobbyverksamhet eller olika läger på målspråket?
Kanske har du fler idéer på hur man kan öva ett nytt språk? Tipsa mig gärna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar